• Контакти
  • Карта сайту
  • На головну

// Статті / Огляд екстремальних камер Garmin VIRB та Garmin VIRB Elite.

Огляд екстремальних камер Garmin VIRB та Garmin VIRB Elite.
13.03.2014

Огляд екстремальних камер Garmin VIRB та Garmin VIRB Elite.

Камери Garmin VIRB та Garmin VIRB Elite призначені спеціально для любиетелів екстримальних видів спорту і фіксують всі найкращі моменти в найкращій якості, якими Ви зможете поділитись з друзями.

На перший погляд VIRB і VIRB Elite нічим не відрізняються крім кольору корпусу. Більш того, при найближчому розгляді, обидві коробки містять абсолютно ідентичний комплект аксесуарів. Однак відмінностей куди більше, ніж здається. Забігаючи наперед, скажемо, що VIRB Elite відрізняється від VIRB наявністю вбудованого GPS-приймача і функції зв'язку з зовнішніми датчиками та пристроями Garmin  за допомогою стандартів ANT+ і Wi-Fi. Крім того, власники VIRB Elite можуть скористатися функцією Dashboard (можна приблизно перевести як «приладова панель»), яка дозволяє виводити на екран екшн-камери інформацію з зовнішніх джерел. Детальніше про це трохи пізніше.

Отже, до VIRB і VIRB Elite додаються: інструкція, знімний акумулятор, зарядний кабель формату mini-USB, два кріплення (для рівних та заокруглених поверхонь) і два додаткових поворотних елемента кріплення для установки пристрою під кутом 90°. Цікаво і корисно, що в комплекті є адаптер для кріплень від GoPro.

 

Відчувається, що інженери Garmin доклали чимало зусиль до створення зручного і надійного кріплення: поворотний тримач пригвинчується до основи кріплення за допомогою широкої гайки, а на внутрішній стороні можна побачити радіальні зарубки, які не дозволяють кріпленню провертатися після установки.


Ну і коротко про акумулятор. Ємність 2000 мАч дозволяє камері пропрацювати без підзарядки до 3-ох годин. Хоча, звичайно ж, зрозуміло, що швидкість розрядки акумулятора безпосередньо залежить від режиму використання пристрою. Так, якщо не використовувати Wi-Fi і GPS, то апарат пропрацює навіть удвічі довше - близько 6
-ти годин! Як би то не було, навіть при самому активному використанні VIRB Elite працює вдвічі довше, ніж GoPro, і причина очевидна: об'єм акумулятора GoPro Hero 3 всього лише 1050 мАч.

Давайте звернемо увагу на корисні аксесуари, які не входять в комплектацію і продаються окремо. Власник VIRB не буде відчувати нестачу в розмаїтті кріплень: є варіації для встановлення на рівні, і на округлені поверхні, на труби різних діаметрів (велосипедний кермо, наприклад), є ремені для кріплення до шолома, на плече, на зап'ястя. Купити змінні акумулятори, кабелі і автомобільні зарядні пристрої також не проблема.

 

Досвідчені користувачі можуть звернути увагу на спеціальну захисну плівку для екрану пристрою або, скажімо, на модуль вітрозахисту мікрофона, який служить для зниження шуму при записі. Є й інші, не менш корисні аксесуари. Також, варто згадати, що VIRB Elite дозволяє підключати до пристрою зовнішні датчики - ми ще зупинимося на цій функції докладно. Ці пристрої, такі як, наприклад, вимірювач частоти обертання педалей або датчик серцевого ритму, також купуються окремо.


Корпус камери зроблений з приємного на дотик прогумованого пластика, за формою довгий і вузький. Якщо порівнювати розміри VIRB і GoPro Hero 3, вони досить близькі, але у GoPro інший форм-фактор - вона коротше і ширше, більше нагадує фотоапарат, ніж камеру. Розміри і вага VIRB Elite і GoPro Hero 3 збігаються - 180 грам. Звичайний VIRB важить 175 грам.

Обидва пристрої можуть працювати під водою, на невеликій глибині. Різниця лише в тому, що у VIRB відразу водонепроникний корпус, а GoPro Hero 3 комплектується знімним герметичним аквабоксом. При цьому для VIRB теж можна придбати окремий аквабокс, який дозволить пірнати з камерою ще глибше і захистить її від бруду корпус - особливо світлий корпус VIRB Elite.


Нижня частина камери захована під масивним
тримачем. Він кріпиться на всю довжину пристрою і розрахований на звичайну для екшн-камери. Насправді тримач складається з двох частин: одна кріпиться безпосередньо до пристрою, іншу можна змінювати за ситуацією, при наявності змінних компонентів, звичайно. До речі, існує величезна кількість різноманітних варіантів кріплень, сумісних з VIRB. Ну а якщо нічого підходящого не знайшлося, адаптер дозволяє використовувати з VIRB будь кріплення, розроблені для GoPro.

Запустити VIRB можна двома способами. Перший - це натиснути кнопку живлення, яка розташована на правій стороні камери. Кнопку добре видно і непогано прощупується, але натиснути її випадково дуже важко, оскільки вона втоплена в корпусі і потрібно досить глибоко прожати м'яку обшивку, щоб кнопка спрацювала. Цей момент продуманий в VIRB краще, ніж в камері GoPro, яка регулярно включається лежачи в сумці. Другий спосіб включити VIRB - це слайдер на протилежній стороні пристрою. Цей слайдер не тільки включає апарат, але і починає відеозапис відразу ж після завантаження пристрою (яка, щоправда, займає деякий час). Це зручно, і, знову ж таки, виключає випадковий запуск.

 

Якщо поглянути на камеру зверху, нашому погляду постане кольоровий дисплей, по краях якого нанесені позначення для бічних кнопок. Використовуючи ці написи, легко зорієнтуватися у функціях елементів керування. Єдиний недолік полягає в тому, що у дисплея немає підсвічування, тому при поганому освітленні налаштувати VIRB стає важко. Зате відсутність підсвічування може значно продовжити життя акумулятора.


У меню VIRB можна перемикати режими зйомки, змінювати якість фото і відео, дивитися знятий матеріал і навіть виводити на екран статистику по зроблених за день записів. Є і стандартний режим видошукача.


Камера дозволяє робити відеозапис в різних режимах - від економічного HD (720p), до якісного FullHD (1080p). Крім цього, доступно декілька режимів для сповільненої зйомки (зі збільшен
ою кількістю кадрів в секунду) і, так званий TimeLapse - тобто прискорений запис, в якому цілу добу подій вміщаються в кілька секунд екранного часу. Приємний бонус - можливість перевертати зображення при запису, на випадок, якщо Вам зручніше підвісити камеру вгору ногами.


На відміну від GoPro Hero 3, у VIRB немає можливості знімати в режимах 2.7K і 4K, зате камера від Garmin може похвалитися відмінною системою стабілізації картинки, яка знижує ефект трясіння при зйомці з шолома або з керма велосипеда. А з функцією автомобільного відеореєстратора пристрій впорається навіть краще - для цього у нього є всі необхідні якості. Але у всього є межа: вішати камеру на груди бігун
у ми б не рекомендували - з такою тряскою не впорається ніяка система стабілізації.

Робити фотографії на VIRB не менш зручно, ніж знімати відео. Окрема кнопка для швидких знімків - відмінне рішення. У пристроях GoPro доводиться перемикатися між режимами фото і відеозйомки, у той час як VIRB дозволяє фотографувати прямо під час відеозапису. Приємне доповнення: у VIRB є функція, яку можна знайти в будь-якому фотокамери-мильниці, але далеко не в кожній екшн-камері - таймер, який дозволить сфотографувати себе без сторонньої допомоги.

 

VIRB дозволяє вибрати форм-фактор і розрішення для фотографій: він може знімати в широкоекранному форматі 16x9 (розрішення 12 Мпікс) або в стандартному 4:3 (16 Мпікс і 8 Мпікс). Також доступний режим серії фотографій (burstmode), в якому камера робить швидку серію з 5-ти знімків протягом пари секунд - чудово підходить для спортивної зйомки, коли вибрати правильний момент досить проблематично.


Dashboard - корисна опція, що доступна тільки власникам VIRB Elite. За допомогою неї можна
отримувати різноманітну додаткову інформацію з зовнішніх джерел: VIRB Elite може використовувати стандарт ANT+ для підключення до вимірювачів швидкості та частоти обертання педалей, датчиків температури і серцевого ритму. Камера запам'ятовує всі зареєстровані дані і дозволяє переглядати їх в реальному часі, на екрані, або пізніше, на комп'ютері, в VIRB Edit - програмне забезпечення, яке можна завантажити з офіційного сайту Garmin. Програма дозволяє редагувати знятий з допомогою VIRB відеоматеріал та доповнювати його показниками з зовнішніх датчиків з Dashboard. Крім того, в ній можна робити простий фотомонтаж.


Однак не всі дані Dashboard отримує з зовнішніх джерел. VIRB Elite має вбудований GPS, барометричний альтиметр і акселерометр. Ці датчики дозволяють VIRB Elite досить точно відображати інформацію про місцезнаходження, висоти над рівнем моря, пройден
ої відстані, швидкості пересування, місцевому часу і часу заходу сонця в регіоні.

Ще одна опція, яку відкриває стандарт ANT+ власникам VIRB (тут не обов'язково бути власником «елітної» версією камери)- це дистанційне керування за допомогою інших пристроїв Garmin. Приміром, для цього підходять велосипедні навігатори, начебто Garmin Edge, а також деякі похідні моделі, такі як Garmin Fenix, Tactix і деякі пристрої сімейства Oregon. Є і інші сумісні гаджети, на зразок морських годинників Quatix або моделі Garmin D2, для пілотів. Можна навіть зв'язати один з одним дві VIRB Elite, якщо це навіщо-небудь Вам потрібно. І, ймовірно, список підтримуваних пристроїв з часом буде розширюватися.Функція віддаленого керування досить цікава і зручна у використанні на велотренуваннях і пробіжках.

 

Більшість сучасних пристроїв, які підтримують зв'язок з VIRB Elite по ANT+, досить громіздкі, однак із загального ряду можна виділити кілька моделей годинників, які цілком підходять для дистанційного керування камерою, так і в носінні досить зручні. Втім, якщо нічого з поточних моделей Вам не підходить, варто почекати оновлення лінійок Garmin, яке очікується найближчим часом. Цілком ймовірно, що нас чекають кілька нових рішень, які ідеально підійдуть в пару до VIRB.

Ну а для тих, хто не планує купувати інші пристрої Garmin крім VIRB Elite, у нас є хороша новина: компанія тільки що випустила програми для віддаленого керування камерою через Wi-Fi, зі смартфонів на платформах iOS і Android. І працюють вони дуже непогано.

 

Поза всяким сумнівом, Garmin вклала великі зусилля в розробку VIRB. У новому пристрої об'єдналися продумана система кріплення (не забули навіть про сумісність з аксесуарами для GoPro), добре захищений корпус, зручні елементи керування і прекрасні технічні характеристики для якісної і тривалої відеозапису.

У порівнянні з GoPro Hero 3 камера не програє практично ні в чому, за винятком розрішення відео: немає підтримки режимів 2.7K і 4К. Хоча, погодьтеся, якість FullHD - це теж дуже здорово. До того ж, більшість сучасних телевізорів і моніторів працює саме в цьому режимі, тому основній масі користувачів більш висока роздільча здатність просто не потрібна.

 

У той же час, VIRB «обскакала» конкурента і за часом автономної роботи, і по стабільності картинки при трясці. А можливість підключення зовнішніх датчиків ANT+ і інших пристроїв Garmin VIRB Elite роблять новинку ще цікавіше.

Широкі можливості - це завжди добре. Але, в кінцевому підсумку, вибір завжди визначається уподобаннями споживача і зацікавленістю в тих чи інших можливостей пристрою. Ми ж зі свого боку можемо лише сказати, що VIRB - це зірка, нова екшн-камера високої якості, яка показала себе нітрохи не гірше, а в деяких аспектах навіть краще від свого головного конкурента.

 

Ознайомитись з технічними характеристиками або придбати товар Ви можете за посиланнями нижче:

Екшн-камера Garmin VIRB

Екшн-камера Garmin VIRB Elite